HURRAY, WEEDS! (DET ÄR TROTS ALLT INTE SÅ ILLA).

Vi vill helst inte ha ogräs i trädgården. Men ibland är ogräs bara vackert, och det är gratis. Dessutom lockar den till sig fjärilar och bin och vissa arter är utmärkta för matlagning. Varje nackdel har sin fördel, vilket ogräs visar.

Förstå trädgården
Det finns minst hundra ogräsarter i holländska trädgårdar, varav de mest ökända och envisa är jordtistel, hästsvans och ängsvädd. Alla tre har så starka rötter att de är nästan omöjliga att rensa bort ogräs. Vilken typ av ogräs som finns i din trädgård säger mycket om jorden och dess kvalitet. Om du till exempel har problem med hästsvans, betyder det att trädgården saknar mineraler. Det finns alltså arbete att göra om man vill förbättra den.

Andra fakta om ogräs: Brännässlor och jordtistel växer i näringsrik jord, tussilagon föredrar jord med dålig struktur och klibbal älskar kväverik jord.

Göra gödsel av ogräs
Det kanske låter konstigt, men du kan förvandla ogräs till gödningsmedel och ge din trädgård en hjälpande hand. Observera att vi inte talar om hela gräset, eftersom fröna i blommorna, knopparna och rötterna inte kan användas. Stjälkarna och bladen kan dock användas eftersom de innehåller mineraler som mangan, magnesium, järn och koppar. De är mycket värdefulla för trädgården.

Du kan strimla stjälkarna på komposthögen eller göra gödsel av dem. Den senare kallas också slam och är mycket snabbare och enklare att göra än kompost. Låt ogräsbitarna ruttna i en hink med regnvatten och häll det i trädgårdsväxterna. Särskilt krukväxter älskar detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.